Top 10 tanács anyagleadáshoz!
CEWE Magyarország Kft. – 1135 Budapest, Béke u. 21-29.
Nyitva tartás - H-P: 08.30-16.30
Telefon: +36-20-372-0011
halasi.istvan@cewe-nyomda.hu

Top 10 tanács anyagleadáshoz!

Olvassa el CEWE Nyomda anyagleadási kisokosunkat, mely 10 pontban összefoglalja, mire szükséges ügyelni az anyagleadás előtt!
A digitális nyomdák az alkalmazott nyomdatechnológiának köszönhetően méltán arról ismertek, hogy egyes esetekben a megrendelések gyorsabb és költséghatékonyabb legyártására képesek a hagyományos nyomdákkal szemben.

Ám a megrendelések gyors elkészítésének számos alapvető feltétele van, melyeknek célszerű teljesülnie ahhoz, hogy mind a megrendelő, mind az érintett digitális nyomda oldaláról a kivitelezés körülményei a legoptimálisabbak legyenek.

Top 10 tanács anyagleadáshoz

1. Felbontás

✓ minimum 300 dpi

Mit is jelent a dpi?

A dpi a „dots per inch” kifejezés rövidítése, melynek magyar megfelelője a „pont per hüvelyk”. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy hány képpont kerül egy négyzethüvelykre (2,54 x 2,54 cm). Az igényes nyomdai késztermék előállításának elengedhetetlen feltétele a megfelelő felbontás, mely jelen esetben minimum 300 dpi.

Alacsonyabb felbontás alkalmazása kockázatos, hiszen a nyomtatott késztermék és a monitoron látott – látszólag jó felbontású – anyag között lényeges különbségek fognak mutatkozni. Míg a képek és szövegek monitoron megfelelőek, úgy a nyomtatott készterméken a képek „kockásak”, homályosak, míg a szövegek olvashatatlanok lesznek.

2. CMYK vagy RGB?

✓ CMYK

RGB színmód alkalmazása alapvetően elektronikai eszközök esetében releváns, mint pl. monitorok, képernyők, kijelzők. Így kizárólag webes megjelenítés esetén nem is okozna problémát az alkalmazása, mert a digitális képfeldolgozó eszközök kiválóan értelmezik az RGB színteret.

A CMYK színmód nyomdai területen a színhűség érdekében elengedhetetlen. Ügyelni kell arra, amennyiben a szerkesztett nyomdai anyag direktszínt is tartalmaz, csak az érintett részek legyenek direktszínben megadva, minden egyéb terület színeit CMYK színmódba kell konvertálni.

Egyszínű fekete pl. szöveges nyomdai anyagnál fontos, hogy a fekete 100% legyen.

3. Kifutó

✓ 2-2 mm oldalanként

Nyomdakész anyag esetében 3 méretről szükséges beszélnünk.

Minta – A4 szórólap

• vágott méret – 210 x 297 mm
• kifutó – 2-2 mm
• kifutóval növelt méret – 214 x 301 mm

A nyomdakész anyag szerkesztéséhez Önnek a kifutóval növelt méretet szükséges elküldenie a nyomda részére.

Kifutónak a nyomdakész anyag azon részét nevezzük, mely a nyomtatás során levágásra kerül. Amennyiben a nyomdakész anyag nem tartalmaz kifutót, olyan részek is levágódhatnak, melyek hasznos elemei a készterméknek, ráadásul vágáskor fehér csíkok lehetnek a termék szélén – ami lássuk be, nem túl attraktív. Az optimális vágott méret eléréséhez kérjük, sose feledkezzen meg a kifutóról!

4. Vágójel

✓ szükséges, nem elhagyható

A kifutó „nem elhagyása” mellett fontos a vágójelek alkalmazása. A vágójel egy hajszálvékony vízszintes és függőleges segédvonal, amely jelöli a lap vágási helyeit. A nyomtatást követően a vágási helyek mentén fogjuk a kinyomtatott nyersanyagot végleges méretre vágni, melyhez szükséges meghatározni, mely terület a kifutó, tehát a levágható rész, mely terület hasznos, tehát a vágott méret.

5. Képi anyag megjelenése / elrendezése

✓ képek és szövegek ne legyenek közel a vágójelhez

6. Képek

✓ 300 dpi felbontás preferált.

Ennek okáról bővebben a „Felbontás” pont alatt szerezhet információt.

7. Szövegek

✓ fontok beágyazása vagy legörbézése

Amennyiben nincs integrálva a betűkészlet a PDF-be, az adott szöveg teljesen más betűtípussal jelenik meg a nyomtatott anyagban. Ez leginkább a hosszú ékezetes betűk esetében mutatkozik meg.

✓ megfelelő betűméret alkalmazása

Túl kicsi betűméret esetén a szövegek mintha egybefolynának, olvashatatlanok lesznek.

8. Fájlformátum

✓ nyomdakész CMYK színmódú kompozit PDF fájl (1.4 PDF verzió!)

Vizsgáljuk meg a kifejezéseket külön-külön!

Nyomdakész: az a megszerkesztett anyag, amely a számítógépről azonnal a nyomógépbe kerülhet. Nevezhetjük ideális megszerkesztett formátumnak is, a lényeg, hogy minden szerkesztési feltétel teljesült, melyet a nyomda megfogalmazott.

CMYK: színmód, melybe a nyomdai anyag szerkesztése során alkalmazott összes szín konvertálása szükséges.

Kompozit PDF: nem színrebontott fájl. A kompozit PDF teljes egészében mutatja a nyomdai anyagot felépítő színeket, a digitális nyomdatechnológia nem követeli meg a színrebontást.

Megfelelő fájlformátum:

• szerkesztés során megfelelő oldalméret beállítása → mindig egyezzen a késztermék méretével
• CMYK színmód
• összes alkalmazott font beágyazása vagy legörbézése
• nyomtatásra alkalmas minőség

9. Méret

✓ nyomdakész anyag méret = késztermék méret

A méretarányos szerkesztés egyoldalas, illetve többoldalas nyomdai termékek esetében is nagyon fontos. Például kétoldalas nyomat esetében előforduló hiba, hogy a két oldal nem egyforma méretű, ekkor az anyag nem nyomtatható. Többoldalas (katalógus) esetében a belív és borító méret összhangjára szükséges figyelni.

A többoldalas megrendelésekről bővebben weboldalunkon az Anyagleadás menüpont alatt tájékozódhat!

10. Határidők

A digitális nyomdák, így a CEWE Nyomda is rövid gyártási határidővel dolgozik a technológia miatt. Természetesen a határidő nyomdánként és nyomdai termékenként változó.

Egy átlagos rendelési így néz ki:

Ajánlatkérés → Ajánlatadás → Megrendelés → Anyagleadás → Korrekció → Gyártás → Szállítás

A rövid gyártási határidő 2 pont függvényében változik:

Anyagleadás:

• nyomdakész-e a szerkesztett anyag?
• szükséges-e igénybe venni grafikai előkészítést, melyet adott esetben a nyomda is vállalhat?

Gyártás:

Komplexebb nyomdai termékek esetében több idő szükséges a késztermék elkészítéséhez, hiszen a komplexebb termék komplexebb kötészeti eljárást is igényel.

Elérkeztünk anyagleadási kisokosunk végére 🙂

Bízunk benne, hogy a felsorolt 10 pont hasznos információt tartalmazott és segítségül fog szolgálni következő digitális nyomdai megrendeléséhez!

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.